BMW поема мажоритарен контрол над китайския си джойнт венчър в сделка за 4,2 млрд. долара

Ивана Тодоровска 11 октомври 2018
BMW BMW

Германският автомобилен гигант BMW поема мажоритарен контрол над китайския си джойнт венчър в сделка за 4,2 млрд. долара. Това е първият подобен ход от автомобилопроизводител, който оперира на китайския пазар, след като Пекин вече ще позволява на чуждестранните производители да притежават изцяло или да контролират мажоритарно операциите си.

BMW смята да увеличи дела си в Brilliance China Automotive Holdings до 75% от сегашните 50%. Сделката би трябвало да е финализирана до 2022 г. когато официално влиза в сила отслабването на регулациите в Китай.

Този ход вероятно ще подтикне BMW да прехвърли по-голяма част от производството си в Китай и така ще повиши печалбите си на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин, която увеличи цената на вноса на автомобили, произведени в завода на компанията в Южна Каролина.

Сделката също бележи повратен момент за чуждестранните производители на автомобили, които са ограничени да притежават до 50% от всяко съвместно предприятие, което имат в Китай и трябва да делят печалбите си с местния партньор. "Сега започваме нова ера", каза главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер в реч в североизточния китайски град Шенян. Той благодари на китайския премиер Ли Къцян който заяви, че "лично подкрепял" плана.

Пекин има желание световните производители на автомобили да инвестират повече в страната и да облекчи и рестрикциите върху чуждестранната собственост на бизнеси за електрически автомобили до 50% тази година.

След ескалирането на търговското напрежение, китайското правителство също така обеща да отвори пазарите и да намали данъците върху вносни превозни средства, лекарства против рак и редица потребителски стоки.

В същото време германският химически производител BASF получи одобрение през юли да построи първия химически комплекс в Китай, който е изцяло чужда собственост. Промените в правилата вече са помогнали на Tesla да получи одобрение за изцяло собствена компания за производство и продажби в Шанхай. Това ще е първи чуждестранен автомобилен производител, който ще може да установи пълно присъствие в Китай без партньор.