FT: Синът на Рупърт Мърдок поема Tesla; отговорът на Мъск: Невярно

Николай Нейчев 11 октомври 2018
Илон Мъск Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на филмовата компания "Twenty First Century Fox" Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, ще бъде новият ръководител на водещия американски производител на електромобили Tesla. Това съобщи FT, като се позова на два свои независими източника.

Само шест часа след обявяването на новината обаче самият основател на Tesla Илон Мъск написа от своя акаунт в Twitter, че информацията е невярна.

Компанията има срок до 13 ноември да назначи независим председател на борда на директорите. Това е част от споразумението, което Мъск подписа с американския регулатор по капиталовите пазари. Санкцията се налага защото през август Мъск публикува туит, в който обяви, че е осигурил външен финансов партньор, който да изкупи акциите на компанията, след което Tesla ще спре да бъде публична. Това трябваше да стане при цена от 420 долара за дял, като към момента на обявяването на това стойността на една акция бе около 300 долара. Според решението на регулатора публичното коментиране на подобни промени, преди да са подадени съответните документи, представлява пазарна манипулация. Затова компанията се съгласи да плати 20 млн. долара глоба и да назначи независим ръководител.

Цената на акциите на Tesla е 256 долара, като само от пика през август досега се е понижила с 32%.

Според информацията на FT Мърдок, който вече има ръководна позиция и в Tesla, е изразил желание да бъде назначен като председател. Той обаче няма опит с производството, а и повечето анализатори не са сигурни дали той може да се справи със силна личност като Мъск на върха на компанията. Според решението на регулатора Мъск ще продължи да бъде главен изпълнителен директор на компанията.

Производството надхвърля очакванията 

Компанията успя да надхвърли очакванията на пазарите, като достави 83 500 електромобила през третото тримесечие на 2018 г., с 4% повече от прогнозите на Wall Street. Около 2/3 от всички продажби са на бюджетния Model 3 на компанията, чиято базова цена започва от 35 000 долара. Така той може да се превърне в един от най-продаваните седани в САЩ. Продажбите на електромобили в страната се увеличиха двойно през тази година, като Tesla държи 75% от обема на сделките в сегмента.