ЕС ще намали вредните емисии от автомобили с 35% до 2030 г.

Николай Нейчев 10 октомври 2018
Автомобили Автомобили

Страните в Европейския съюз ще приложат мерки, които да намалят вредните емисии от автомобилите с 35% до 2030 г. Това решение е взето на съвещанието на министрите по опазване на околната среда на 28-те страни-членки.

Според плана стойностите на въглеродния диоксид, емитиран от автомобили през 2020 г., трябва да бъде намален с 35% за следващите 10 години.

През миналата седмица Европейският парламент гласува понижението на вредните газове да бъде с 40%. То обаче срещна силна съпротива. Най-голямата икономика в общността Германия настояваше намалението да е до 30%, най-вече заради голямото значение, което производителите на автомобили имат за страната. Нейната позиция бе подкрепена и от други държави, в които има автомобилни заводи като Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Тепърва предстои разработването на нормативни документи, с които изискването да се заложи в законодателството на страните-членки. Министрите по опазване на околната среда ще обсъждат това с представители на Европейския парламент през следващата седмица.

Какви са очакваните ефекти

Рестрикциите на вредните емисии и сега вече дават отражение, макар и краткосрочно. Регистрациите на нови автомобили в Германия се сринаха с 30% през септември, месецът, в който влязоха в сила нови и по-строги стандарти за вредните емисии на дизеловите автомобили.

Едно от възможните решения е подкрепянето на навлизане на електрически автомобили. Според Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) по-малко работници са необходими за производството и особено за поддръжката на електромобилите. „Повишаването на производството на електрически коли може да доведе до сериозни структурни проблеми в рамките на ЕС", се казва в тяхна позиция.