Германия понижи прогнозата си за икономически растеж

Николай Нейчев 10 октомври 2018
Берлин Берлин

Германското правителство понижи прогнозата си за стопанския растеж през тази и следващата година. Най-голямата европейска икономика очаква задълбочаване на глобалната „търговска война" на митата и това е основната причина, поради която не разчита развитието да бъде както по-рано планираше.

Преди тази корекция Германия очакваше ръст на брутния вътрешен продукт с 2,3% през 2018 г. и 2,1% през 2019 г. Сега очакванията за повишение на икономиката и за двете години са фиксирани на 1,8%.

Кои са другите причини

Освен „търговската война" сред основните причини за по-песимистичните прогнози са поставени още понижените държавни разходи, слабата глобална търговия, ревизия на стари статистически данни. Не на последно място се поставя и по-слабо от очакваното производство от страна на автомобилния сектор, най-вече поради новите стандарти за опазване на околната среда. През септември регистрациите на нови автомобили се сринаха с 30% именно заради по-бавното въвеждане на новите стандарти в производството на дизелови автомобили.

Към това се добавят още и неизбежното излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и повишаващите се заплахи от икономическа криза в Турция, която може да се разпространи и сред останалите бързоразвиващи се икономики, се казва още в документ, цитиран от Ройтерс. 

Единственият по-голям плюс сред големия брой негативни фактори е вътрешното потребление, което все още остава високо. Заетостта в Германия е на рекордно високо ниво, нарастването на заплатите изпреварва инфлацията, а разходите за кредитиране са ниски. Очаква се „здравословна" инфлация от 1,9% в следващите две години, която ще е предпоставка за стабилно вътрешно потребление в страната.