Швейцарското правило за банковата тайна вече няма да важи в чужбина

Николай Нейчев 10 октомври 2018
швейцарско правило за банкова тайна швейцарско правило за банкова тайна

Федералният върховен съд на Швейцария реши, че местните правила за банковата тайна не могат да бъдат прилагани в чужбина. Това означава, че хора, които подават сигнали за недекларирани средства няма да бъдат подвеждани под отговорност, предаде Ройтерс.

Швейцарският Закон за банките задължава служителите на местните финансови институции да не разкриват информация за своите клиенти. Въпреки това обаче има редица случаи, в които швейцарски служители разпространяват такива данни пред чуждестранни власти, с което съдействат за разкриване на данъчно укриване или пране на пари. Политици от държавите в ЕС изразиха опасения, че ако обжалването на прокуратурата бъде одобрено, то сигналите за недекларирани средства със сигурност ще намалеят и така ще улеснят укриването на доходи в швейцарски банкови сметки.

Какъв е случаят

Делото се води от 2016 г. по обвинение, че Елмер, който до 2002 г. е бил ръководител на чуждестранния клон на швейцарската банка Julius Baer на Каймановите острови, след това е разкривал клиентска информация пред WikiLeaks, както и пред данъчни администрации в различни държави. На първа инстанция швейцарският съд реши, че Елмер не може да бъде подведен под отговорност, тъй като е бил ръководител на чуждестранен клон, а не служител на швейцарска банка. Прокуратурата обжалва, като отбеляза, че това тълкувание ще доведе до „широкообхватни последствия, които не могат да бъдат приети".

Въпреки това членовете на Върховния съд отхвърлиха с 3 на 2 гласа обжалването на прокуратурата в Цюрих в делото й срещу бившия частен банкер Рудолф Елмер. По-рано той отхвърли всички обвинения.