Новият краен срок от SEC: ще бъдат ли накрая одобрени заявките за биткойн ETF

Лидия Делирадева 10 октомври 2018
Биткойн Биткойн

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) се готви да преразгледа своите решения относно заявките за биткойн ETF. Ведомството, както и преди, предлага на заинтересованите страни и на обществеността да публикуват коментари за и против новите инструменти, което в крайна сметка може да повлияе на окончателното решение.

Готовност за разглеждане

SEC посочи 26 октомври 2018 г. като краен срок за приемането от обществеността на мнения и коментари по правилата за регулация, които могат да бъдат променени по заявка на няколко компании.

Подразделението на комисията по търговия и пазари по-рано отклони девет заявки за биткойн ETF от три инвестиционни компании: GraniteShares, ProShare и Direxion. Сега ведомството е готово да ги разгледа повторно и очаква „заявки в подкрепа или против действията на подразделението, в съответствие с делегираните пълномощия".

Оптимизъм

Някои експерти оптимистично посочват причините, заради които сега SEC би могла да одобри биткойн ETF. Например представителите на Trefis - екипът от разработчици на Масачузетския технологичен институт (MIT) - и аналитиците от Уолстрийт пишат следното:

„Независимо че в началото на тази година SEC отклони няколко предложения за биткойн ETF, тя до известна степен смекчи позицията си по отношение на отрасъла [...], а също така покани инвеститорите да обсъдят плюсовете и минусите на тези инструменти".

Има и други фактори, подтикващи SEC към одобряване на заявките: например нарастващото търсене на финансовия инструмент, а също и понижаването на променливостта на биткойна.

Следва да се отбележи, че основните причини, поради които по-рано ведомството отклони заявките, бяха високата променливост и вероятността за манипулация на пазарните цени. Така SEC не прие насериозно твърденията на братята Уинкълвос за устойчивостта на пазара към ценови манипулации.

Както отбеляза финансовият експерт на изданието FXEmpire Боб Мейсън, „ниската волатилност показва, че манипулирането на цените вероятно е намаляло".

Също така, достатъчно висока е и вероятността за одобряване на съвместната заявка на компаниите SolidX и VanEck, във връзка с която комисията вече е получила над 1400 коментара.