Джак Ма: САЩ ще страдат повече от търговската война с Китай

Ивана Тодоровска 10 октомври 2018
Jack Ma Jack Ma

Усилията на САЩ да започнат своеобразна Студена война срещу Пекин и да неутрализират ръста на най-голямата азиатска икономика са неблагоразумни. Това коментира съоснователят на Alibaba Джак Ма, цитиран от South China Morning Post.

По думите му, САЩ ще страдат повече от търговската война с Китай и добави, че се чувства оптимист, защото „като предприемач, ако не си оптимист, не бива да си предприемач".

По време на видеовръзка на конференция с дипломати и бизнес лидери в Куала Лумпур, Ма посочи, че не вижда логиката зад идеята на САЩ с тарифна офанзива да обърнат големия си търговски дефицит с Китай.

Американската икономика всъщност се възползва от търговските отношения, посочи Ма, добавяйки, че брутният вътрешен продукт на западната суперсила беше нараснал донякъде поради аутсорсинга на работни места в Китай.

Изпълнителният вицепредседател на Alibaba Джо Цай използва по-силни думи в изказването си за Вашингтон. Той обяви, че търговската война се е превърнала в студена или геополитическа война, започната от САЩ.

„Мисля, че това, което правят САЩ, е реакция на неоснователен страх, че възходът на Китай някак ще застраши националната сигурност и благополучието на американския народ", коментира той.