Турция въвежда квоти за внос на стомана

Лидия Делирадева 10 октомври 2018
стомана стомана

От 17 октомври Турция въвежда квоти за внос на стомана. Вносът на метала, който надхвърля установените квоти, ще се облага с допълнително 25-процентно мито, съобщава Reuters, позовавайки се на документ, публикуван от Световната търговска организация (СВТ). Разглеждането на извънредните мерки за защита започна през април, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе 25% мито върху стоманата. Това и последващите търговски ограничения в Европейския съюз, Индия и Индонезия, доведоха до пренасочване на потока на стоманата към Турция.

„Тези защитни мерки представляват непредвидени събития, непосредствено влияещи върху обема на вноса на съответната продукция", се казва в документа на СВТ.

„Турция се явява привлекателен пазар за стоманата, която се подлага на все повече защитни механизми. Затова мерките, които започнаха да се прилагат по целия свят, доведоха до увеличаване вноса на съответната продукция в Турция", пише още в документа.

Турските квоти за стоманата са временна защитна мярка, която се допуска от СВТ, ако страната иска да защити конкретен отрасъл от внезапен, непредвиден и разрушителен ръст на вноса.

През август Анкара въведе допълнителни мита върху редица стоки, внасяни от САЩ. В съответствие с указа, подписан от президента на Турция Реджеп Ердоган, митата върху леките автомобили от САЩ са били повишени до 120%, а на алкохола - до 140%. Тарифите върху американските тютюневи изделия и козметиката бяха увеличени до 60%. Това стана, след като президентът на САЩ разпореди да се повишат двойно митата върху алуминия и стоманата от Турция – съответно до 20% и 50%.