Пет български компании са в Топ 50 на Югоизточна Европа

Николай Нейчев 10 октомври 2018
Аурубис Аурубис

Пет български компании попадат в класацията на дружествата с най-големи приходи в Югоизточна Европа за миналата година. Сред тях най-голям ръст има производителят на мед Аурубис, който увеличава приходите си с 57% за годишна база. Единственият спад от най-големите български компании отбелязва Лукойл България, чиито приходи се понижават с 2%.

Ето и списък на българските компании в класацията на Seenews:

  • позиция / компания / приходи / ръст на годишна база
  • 5. Лукойл Нефтохим / 2,96 млрд. евро / 29%
  • 6. Аурубис / 2,64 млрд. евро / 57%
  • 17. НЕК / 1,6 млрд. евро / 1,9%
  • 23. Лукойл България / 1,38 млрд. евро / -2%
  • 47. Кауфланд България / 0,89 млрд. евро / 4,3%

Същите компании присъстваха в Топ 50 и през миналата година. Тогава обаче всички компании, с изключение на Кауфланд България, регистрираха спад на приходите си на годишна база.

Румънските компании владеят класацията 

През тази година, както и през миналата, на първо място по приходи е румънският автомобилен производител Dacia, който декларира малко над 5 млрд. евро приходи и 12% ръст на годишна база. След него се нареждат енергийните компании Petrol от Словения с 3,79 млрд. евро и OMV Румъния с 3,5 млрд. евро. В топ 50 повече от половината компании са румънски – 29 на брой. Освен тях има 8 словенски дружества, 4 хърватски, 3 сръбски и 1 македонско дружество - дъщерно на британската химическа компания Johnson Matthey, която декларира приход от 1,49 млрд. евро. Най-голям ръст на приходите има отново румънско дружество – това е Star Assembly, собственост на германския производител на автомобили Daimler, което увеличава приходите си с 350% и така за първи път влиза в Топ 50 с 1,62 млрд. евро.