В Швейцария издадоха първия лиценз за управление на криптовалутни активи

Лидия Делирадева 10 октомври 2018
Швейцария Швейцария

Швейцарската служба по надзора на финансовите пазари (FINMA) издаде първия в историята на страната лиценз за управление на криптовалутни активи. Неин собственик стана базираната в Цуг Crypto Finance Group, съобщава Swissinfo.

Благодарение на наличието на този лиценз, компанията получи възможност на законова основа да предоставя на институционални клиенти услуги, свързани с цифрови валути, а също така тя фактически се изравни по права с традиционните мениджъри на активи.

По-рано през тази година, подразделението на Crypto Finance на име Crypto Fund AG вече получи лиценз FINMA за пускането на инструменти за квалифицирани инвеститори. Новият лиценз обаче ще позволи на Crypto Finance да пусне по-широк спектър от продукти за колективни инвестици, свързани с биткойн и други криптовалути, включително фондове, намиращи се в Швейцария.

Както пише сайтът Swissinfo, да получат аналогичен лиценз от FINMA очакват още няколко швейцарски компании. Една от тях може да бъде SEBA Crypto, която наскоро подаде заявка за предоставяне на пълния спектър банкови услуги с използването на криптовалути.

Следва да се отбележи, че от лятото на миналата година услуги по управлението на биткойн активи предлага също така базираната в Цюрих Falcon Private Bank. Освен това, през август тази година частната банка Maerki Baumann обяви, че започва работа с цифрови активи, получени от клиентите като заплащане за услуги или заработени посредством майнинг.