Ford обяви, че съкращава 24 хиляди работни места

Лидия Делирадева 10 октомври 2018
Ford Ford

Американският автопроизводител Ford ще съкрати част от работните места в компанията, като с това ще направи щата по-компактен и ще предложи на служителите си повече пълномощия при вземане на решения, съобщава NBC News.

Точното количество на работните места, които ще бъдат съкратени, засега не е обявено категорично.

"Като цяло, реорганизацията се отнася до различни стратегически решения", заявява финансовият директор на компанията Боб Шенкс пред NBC News, добавяйки, че целта е свързана не само със съкращаване на разходите, но и с подобряване условията на работа в компанията.

Morgan Stanley очаква съкращения около 12% или 24 хиляди от всички 202 хиляди работни места в компанията по целия свят. "Такъв обем съкращения не са безпрецедентен случай в автомобилния отрасъл", отбелязват аналитици.

Решението за съкращаване на персонал се явява част от плана за реорганизация на Ford за $25,5 млрд. Ford изостава от конкурентите, продавайки средно едва 32,8 автомобила, разчетено на един сътрудник. За сравнение: при неговия отдавнашен конкурент GM на всеки сътрудник се падат по 52,7 продадени автомобила.

В края на септември главният изпълнителен директор на Ford Motor Джеймс Хакет заяви, че заради въведените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий разходите на компанията са се увеличили с повече от $1 млрд.

Търговската политика на Тръмп заплашва да подкопае продължаващата реорганизация на Ford, казва Шенкс пред NBC News.

На 31 август Ford съобщи, че митата за внос на автомобили от Китай в размер на 25%, въведени от администрацията на Тръмп, правят производството на автомобили Focus Active недоходоносно. Автопроизводителят уточнява, че не възнамерява да рестартира производството извън Китай.

"Би било неизгодно Focus Active да се произвежда в САЩ, вземайки предвид очаквания годишен обем на продажбите под 50 хиляди единици, както и конкурентния сегмент", заявява представителят на Ford Майк Левин.