Румънската Piraeus Bank ще промени името си на First Bank

Николай Нейчев 09 октомври 2018
Piraeus Piraeus

Румънската Piraeus Bank ще бъде ребрандирана под името First Bank след решение на борда на директорите на финансовата институция. Процесът по преименуването на банката ще започне в края на 2018 г. и ще продължи няколко месеца. Дейността на банката ще продължи без промяна, а всички договори между клиенти на банката ще продължат да се спазват без промяна, съобщиха от кредитната институция, цитирани от местното онлайн издание Romania Journal.

Банката индивидуално ще се свърже с всеки един от клиентите си, за да ги запознае с планираното ребрандиране.

„Това е едно ново начало, едно ново начинание, в което иновациите и отборната работа ще доведат до по-добро банкиране за клиентите", коментира Доминик Бруйнселс, изпълнителен директор на банката. В информацията не се коментира евентуална смяна на собствеността.

Междувременно в Гърция…

В същото време акциите на банката - майка Piraeus Bank в Гърция, която е най-голямата банка по обем на активите в страната, продължават да се понижават на фондовата борса. От началото на месеца цената им се понижи с 37% до 1,19 евро, а от началото на годината – с цели 65%. Въпреки това, банката получи по-висок рейтинг от международната агенция Fitch, която увеличава оценката от RD на CCC.

У нас за българската банка "Пиреос" се търси нов собственик, като по информация на гръцки медии сред възможните кандидати са Българо-американската кредитна банка и Пощенска банка, която вече купи представителството на друга гръцка банка в България – клонът на Alfa Bank. През миналата година пък се осъществи сделката за покупката на ОББ, която беше собственост на друга гръцка банка National Bank of Greece, придобита от дъщерната банка на KBC в България – СиБанк.

Към края на полугодието българската банка Пиреос има 1,12 млрд. лв. активи и декларира загуба от началото на годината в размер на 4,1 млн. лв., най-вече поради високи административни разходи, надхвърлящи 30 млн. лв. и обезценки в размер на близо 7 млн. лв. за шестмесечния период.