София е вторият най-бързо развиващ се туристически град в Европа

Николай Нейчев 09 октомври 2018
София София

София е вторият най-бързо развиващ се туристически град в Европа за 2017 г., когато броят на посетителите се е увеличил с 15%. По този начин българската столица изпреварва в това отношение много по-популярни дестинации като Париж (13% ръст), Лисабон (14,6% ръст), Мюнхен (13%) и Варшава (12%).

Единствено в Истанбул е имало по-голям ръст на туристите, където те се увеличават с 17% на годишна база. Това показва годишния индекс на градовете на картовия оператор Mastercard, който използва информация от платежните транзакции, извършени с дебитни и кредитни карти, за да установи кои са най-популярните туристически дестинации.

Най-голям брой хора в рамките на Европа са избрали да посетят Лондон близо 20 млн. души, като средно на човек се падат по 6 нощувки в английската столица. Освен това те са имали среднодневен разход от 153 долара. Следва Париж с 17,4 млн. души, но среднодневен разход от 300 долара и Инстанбул с 10,7 млн. души и разходи на ден от малко над 100 долара. В София туристите са харчели средно по 134 долара дневно.

Най-скъпият град за посещение

Извън Европа, най-посетеният град е тайландската столица Бангкок, в който са пребивавали над 20 млн. души и са изхарчили средно по 173 долара на ден. На второ място е Дубай с 15,8 млн. души и цели 540 долара на ден, което го прави най-скъпия град за туристите от водещите в класацията. На трета позиция е Сингапур с 13,9 млн. души и 290 долара на ден.