Видове пари, които хората са използвали през вековете

Лидия Делирадева 08 октомври 2018

Зъби на делфини Зъбите от делфини са се използвали на Соломоновите острови в качеството им на пари в продължение на няколко столетия, съгласно древните традиции.
През 2008 г. доларът на острова се обезцени. В отговор на това местните жители започнаха да спестяват пари, което доведе до дефицит на монети и още повече задълбочи ситуацията.
Ето защо, в някои части от островите хората решиха да се върнат към традиционната валута – зъбите от делфини. Невероятно, но стойността на зъбите се увеличи 4 пъти.

Катерича козина От древни времена кожата на катериците играе важна роля в размяната и търговията. През средневековието за най-ценна се е считала катеричата козина, затова тя е станала общоприета форма на валута във Финландия и Русия.

Сол Солта се считала за ценна стока в продължение на десетилетия. Тя е изиграла важна роля в развитието на ранните цивилизации.
За нея се споменава в няколко важни религиозни традиции и текстове. През 2200 г. пр.н.е. китайският император Юй Велики платил със сол първия данък, записан в историята.
Въвеждането на „данък сол“ е и една от причините за Френската революция. Самият продукт е изиграл също така важна роля в Гражданската война в САЩ, а в Древен Рим със сол често плащали на войниците.

Черен пиипер В Древна Гърция дефицитът на черен пипер станал причина за неговата небивала ценност. Според историческите сведения, през V в. първият крал на весготите Аларих и вождът на хуните Атила превзели Рим и поискали от жителите на града като откуп огромно количество черен пипер. През Средневековието черният пипер станал общоприета форма на валута. През XV в. търсенето на подправката в Европа толкова нараснало, че този факт изиграл огромна роля в развитието на морските пътища към Далечния Изток.
Заради високата си стойност подправката била наречена „черно злато“ и до XIX в. се считала за разкош, който можели да си позволят само много богатите хора.

Мъниста вампум Първа валута на Америка станали мънистата, наречени вампум. Традиционните огърлици, изработени на ръка, били направени от бели и пурпурни раковини от членостоноги и двучерупчести мекотели.
Когато европейските преселници слезли на бреговете на Северна Америка през XVI-началото на XVII в., те забелязали, че коренните жители имат особено отношение към вампумите, считайки ги за свещени предмети.
Колонизаторите също така забелязали, че коренните жители са по-склонни да споделят запасите си, ако им предложат вампуми. Така огърлиците от раковини се превърнали в официална валута, въпреки че представителите на коренното население на Северна Америка съвсем не ги разглеждали като пари.
След известно време в европейските фабрики започнало масово производство на вампуми, а в Ню Йорк те останали като официално платежно средство до началото на XVIII в.

 

Чаени блокчета Продуктът минава през печене, усукване, ферментация и сушене. Първо го пресоват в хидравлични преси, после го сушат.
Чаените блокчета се използвали като пари до началото на Втората световна война, когато стойността на чая рязко се покачила в много азиатски райони.  
Сега чаят на блокчета се търси в отделни региони на Сибир и Тибет, тъй като може да се използва при кашлица и простуда.
Освен това го използват като храна, когато не достигат хранителни продукти.
Чаените блокчета се използвали като средство за пресмятане на територията на Китай и Монголия, в Тибет и др.

Камъни раи Обикновено камъкът раи се свързва с древното устно предание за произхода му, историята за предаването му от ръце в ръце и настоящия му собственик.
Сделките с използването на раи се правели в устна форма и не е било необходимо камъкът да се мести при новия собственик физически.
Ценността на камъка зависи от неговата история. Например колкото повече хора са загинали при транспортирането му, толкова е по-ценен.
Такива камъни се използвали на архипелага Яп, в Макронезия.

Раковини каури Раковините каури са една от първите форми на древна валута. Те са малки по размер, леки и здрави, при това е много трудно да се подправят.  
От каури също така се правели уникални бижута. За пръв път раковините каури започнали да се използват като валута в Китай, в началото на XVI в. пр.н.е.
По-късно този тип валута се разпространил в най-големите търговски райони на Африка, Арабия, в някои части на Европа и Азия.

Накрайници на стрели Накрайници на стрели - този вид древна валута възникнал в северните части на Черно море.
В начал
ото на VII в. върховете на стрелите започнали да се използват като пари на територията, известна като Велика Скития, която обхващала земите на съвременна Украйна, Централна Азия, Източна Европа, Северен Кавказ и части от Русия.
Бронзов
ите накрайници се появили много преди древните монети и били високо ценени заради здравината им и възможността да се използват като оръжия.

Китайски ножове Също като накрайниците на стрели, древните китайски ножове представлявали и оръжие, и валута. Ножовете-пари са показател за това какво са ценили хората в онези времена.
Тази необикновена валута за пръв път се появила в Китай към 600 г. пр.н.е., по време на династията Чжоу.
Историците смятат, че монетите във форма на ножове били създадени по образец на ножовете-стъргалки, използвани от ловците в северните и източните части на страната.

Върху парите-ножове често издълбавали цифри или думи, например "овца" или "риба", което вероятно е определяло стойността на всяка монета.

previous
next