„30 под 30": Божидар Георгиев и революцията на споделеното работно място

Ивана Тодоровска 08 октомври 2018

WorkandShare

WorkandShare

WorkandShare

WorkandShare

previous
next

Споделените работни пространства вече се налагат като предпочитани места за работа не само за хората от свободните професии, но и цели компании предпочитат свободата и разнообразиетo, което пространствата предлагат.

Божидар Георгиев е част от класа на Forbes „30 под 30" и е основател на Work & Share – пространство за предоставяне на работна среда на всеки – от фрийлансъри и свободни професии до големи компании. Освен че осигуряват цялата инфраструктура, която е нужна, Work & Share им помага и да развиват бизнеса си, и да растат, посочва той.

„Много бизнеси, почнали при нас, се развиват добре, защото намират възможности сред общността, която създаваме", сподели той пред Forbes. По думите му, когато не се тревожиш за поддръжката на офиса, за режийните разходи като сметки и наем, ти остава възможност да мислиш за иновациите и бизнеса, който стартираш.

В Work & Share съжителстват компании, наброяващи от един до 70 души от всякакви сектори – дигитални, информационни технологии и дори консултантски агенции. Провеждат се и много събития, както и хакатони. Компанията ще направи близо 100 събития тази година със свои партньори, а в самото си начало са дебютирали с хакатон на НАСА. 

Идеята за създаване на споделено пространство за работа се е появила от нуждата, сподели Божидар. „Занимаваме се със софтуер, имаме софтуерна компания и работим в скучен офис. Беше 2014 г. и търсихме вариант, алтернатива. Тогава получихме финансиране в софтуерната ни компания и заминахме в Германия – там видяхме много пространства и решихме да го направим."

Божидар е категоричен, че решението за започване на бизнеса е било импулсивно, а чак след това е станало ясно, че подобна инвестиция има смисъл.

Бъдещето на офиса

След откриването на нови локации Work & Share гледа в посока да покаже на корпорациите, че споделените пространства са идеалната среда за всяка професия – не само за стартъпите. „Искаме да покажем, че това е мястото, където те могат да бъдат иновативни, да имат достъп до по-малките компании, които носят иновациите и да работим с големи компании, които или да се пренесат при нас, или да направят проект при нас извън корпоративната структура", посочва той.

Изграждането на общност е сред приоритетите и ефектите от работата в подобно пространство. Божидар споделя, че дизайнът на офиса е направен с цел да подпомага комуникацията между хората, както и да ги накара да се чувстват удобно, добре и дори да останат след работно време.

Решаване на проблеми, дискусии, размяна на кадри дори. Това също са част от ефектите, които компаниите усещат когато споделят работното си пространство. Божидар дава и допълнителен пример – когато по-малка компания кани в споделеното пространство клиент, той вижда офис от 400 души и автоматично мнението му за компанията се променя и започва да се чувства по-уверен.

Пазарът на coworking пространства в България е малък, коментира Божидар. Той сподели, че се бори да разпространи споделените пространства като по-добрия начин за работа. „Когато хората започнат да работят в пространството, скептицизмът изчезва. Хората още са много потайни, но мисля, че осъзнават, че може да се сблъскат и със сходни умове, а и с конкуренция", обясни той.

Бъдеще в чужбина

Work & Share гледа към чужбина. Основателят на компанията коментира, че моделът се е доказал в България и планът в момента е за експанзия към Централна и Източна Европа. „Има шанс този модел да успее и на Балканите, и в Унгария, Чехия и Полша."